Whatsapp

İyot İle Vajinal Bakım

 

Kadınların yüzde 75'i yaşamlarında en az bir kez vajinal maya enfeksiyonu veya vajinal enfeksiyon yaşarlar. Kadınların yaşadığı bir diğer yaygın vajinal sorun da bakteriyel vajinozdur.

İyot her iki problem için de etkili bir çözümdür. İyot, doğal olarak antimikrobiyaldir ve genellikle vajinal sorunların nedeni olan virüsler, bakteriler, mantarlar ve protozoa gibi kötü tek hücreli organizmalarla savaşabilir.

Günlük yeterli iyot alınarak vücutta enfeksiyonlara neden olan kötü patojenler ortadan kaldırılabilir. Ne yazık ki, birçok kadın iyot eksikliği nedeniyle sıkça vajinal akıntıdan muzdariptir.

İyot nedeni ne olursa olsun vajinal akıtıntılarda oral ve lokal kullanımı ile etkili bir üründür. Vajinal duş, vajinanın içini sıvı solüsyonla temizleme işlemidir. İyot ile yapılmış çalışmalar, duş için bir iyot çözeltisi kullanmanın toplam bakteri sayısını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

Vajinal akıntınız için günlük 1-2 damla oral iyot kullanabilirsiniz. Ayrıca 100 ml su içerisine %2 lugol solüsyonundan 20 damla koyarak akıntı geçene kadar vajinal duş için kullanabilirsiniz. Ayrıca duş için hazırladığınız sıvıyı bir sprey şişesine direkt dışarıdan cilde püskürterek uygulayabilirsiniz.
Lugol solüsyonu oral kullanımı ile ilgili problem yaşayan kadınlar sadece lokal uygulamaları kullanabilirler.