Whatsapp

İyot Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim

 

İyotun günlük dozu konusunda konvansiyonel tıp ile ortomoleküler tıp yaklaşımı arasında büyük fark vardır. DSÖ günlük güvenli İyot dozunu 150 mcg olarak önerirken, ortomoleküler yaklaşım 12500 mcg yani 12,5 mg doza ihtiyaç olduğunu iddia eder.

Japon Sağlık Bakanlığı ise 3000 mcg yani 3 mg İyot dozunu güvenli kabul eder. Japon'ların günlük gıdaları ile tükettikleri iyot miktarının ise 5-12 mg arasındadır.

Buna göre sağlıklı bireyler için günlük %2 Lugol ‘den 1 damla tüketmek güvenli görünmektedir. Bunun için herhangi bir test yapmanıza gerek yoktur.

İyot bunun dışında herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılacak ise bu mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır. Ayrıca gebelik, emzirme , sahip olduğunuz çeşitli hastalıklar sizin bu miktarlarda iyot almanıza engel değildir. Hipertiroiti hastalarının iyot kullanımı mutlak doktor kontrolünde olmalıdır. İyot kullanırken tiroit hormon değerleri kontrol edilmelidir.

Tiroitleri alınmış olanlarda iyot kullanabilir. İyot sadece tiroit için değildir. Vücudunuzdaki tüm hücreler iyot kullanır. İyotun vücudunuza zarar verme ihtimali yoktur.

İyot aldığınızda tiroit bu iyodu kullanarak hormon üretmeye başlTiroitroid ilacı kullanan hastaların bu artışa dikkat etmesi gerekir. Lütfen profilaksi dışı amaçla iyot kullanmak istiyorsanız bunu iyot bilgili bir doktor aracılığı ile yapınız.